Home » Travelling » Bali – destinatia exotica a anului 2008

Bali – destinatia exotica a anului 2008

Publicat: 28.04.2008
Cuvintele “Paradis” si “Bali” sunt sinonime cel putin anul acesta. Cunoscuta publicatie britanica Luxury Travel Magazine i-a acordat micutei insule indoneziene titlul de destinatia exotica a anului 2008!

Plaje cu nisip negru sau alb, vulcani activi inalti de peste 3.000 m, paduri cu vegetatie luxurianta, pesteri, temple, dansuri si ceremonii. Prin toate acestea si prin multe altele se face remarcata insula indoneziana Bali, un loc in care prind viata aventurile descrise de Jules Verne.Turismul s-a dezvoltat spectaculos in ultimii ani, iar acest „colt de Rai”, a carui imagine a fost alterata de atentatele teroriste din 2002 si 2005, a inceput sa-si recapete prestigiul. Insula a primit, de curand, din partea celebrei reviste britanice Luxury Travel Magazine, titlul de „Cea mai buna destinatie exotica a anului 2008”. Bali a fost desemnata castigatoare pe baza voturilor cititorilor publicatiei, in marea lor majoritate oameni cu venituri substantiale. Revista e lecturata, in fiecare luna, de persoane din 27 de tari ale Asiei, Europei si Americii. Premiul oferit de Luxury Travel Magazine nu este insa singurul obtinut de insula indoneziana. Anul trecut, doua publicatii din Asia si una din Statele Unite i-au acordat o distinctie similara, iar in 2006, ziaristii britanici de la Time au considerat-o, de asemenea, cea mai buna destinatie din lume. Selectia lor s-a bazat pe voturile a 4,7 milioane de cititori. Dar, de ce a fost aleasa Bali destinatia anului?

Masaje pe plaja, scuba diving si excursii cu submarinul

Insula are de toate pentru toti. Fie ca vrei un concediu in care sa-ti bei linistit cocktailul pe o plaja cu nisip fin si palmieri, fie ca ti-ai propus sa-ti depasesti limitele facand scufundari, snorkelling, schi nautic, rafting sau drumetii prin paduri cu vegetatie luxurianta, vei gasi aici variante nenumarate, asa ca sansele sa te plictisesti tind la zero. Negre sau albe, plajele din Bali atrag milioane de turisti in fiecare an. Unii dintre vizitatori (in special cuplurile aflate in luna de miere) sunt primiti cu ghirlande de flori, „moment artistic” organizat si regizat de cateva agentii de turism. Cei care isi petrec vacanta pe aceasta insula se pot bucura si de masaje chiar pe plaja, pot juca fotbal pe nisip si pot lua lectii de surf de la unii dintre cei mai priceputi instructori din lume. Plaja Kuta din Bali este foarte apreciata de comunitatea mondiala a practicantilor acestui sport.

Vor avea parte de o experienta demna de povestit nepotilor si cei care isi programeaza scufundari in apele insulei. Peisajul submarin este de-a dreptul splendid: epave din lemn si metal, corali de toate culorile, pestisori exotici, balene si chiar rechini… Locul cel mai bun pentru scuba diving, dupa parerea expertilor, este USAT Liberty, numit asa datorita cargoului american cu acelasi nume scufundat aici de japonezi in 1942. Nava a devenit cel mai frumos recif artificial din apele Insulei Bali. Daca nu te incumeti sa faci scufundari, dar ti-a facut placere sa citesti, in copilarie, romanul „20.000 leghe sub mari” al lui Jules Verne, alege o calatorie subacvatica intr-un submarin, e adevarat, ceva mai mic decat cel al Capitanului Nemo. In Golful Amuk se organizeaza tururi cu o astfel de nava de 36 de locuri. E o sansa unica si poate n-ar trebui, in cazul acesta, sa te uiti prea mult la bani.

Sejururile in Bali nu sunt complete, parca, fara o croaziera, eventual pe o nava de lux. Vaporul te va purta in jurul insulei si vei avea ocazia sa gusti, la bord, preparate traditionale, precum nasi goreng, o specialitate pe baza de orez, avand un ou prajit deasupra, sau satay, carne marinata pregatita la gratar si servita cu un sos de arahide. Inainte sa parasesti insula, fa-ti timp pentru o experienta mistica: viziteaza locurile ascunse de privirile celor mai multi turisti. Calatoreste cu o masina de teren pe drumurile de tara, priveste orezariile, admira o cariera de piatra unde stanca e taiata prin metode stravechi si indrazneste sa intri intr-o padure tropicala. Cateva agentii de turism au oferte de safari la „bordul” elefantilor! Viziteaza si Padurea Sacra a Maimutelor si vei vedea cum zeci de macaci se vor strange in jurul tau si vor astepta sa le dai de mancare.

Cultura balineza intre trecut si prezent

Insula locuita inca de acum 5.000 ani, Bali si-a dezvoltat o cultura unica, ce a ajuns sa le fie cunoscuta europenilor ca o consecinta a exploziei relativ recente a turismului. Inima culturala a acestor meleaguri este orasul Ubud, plin de galerii si de magazine de arta, care expun sau vand statuete ori tablouri executate cu migala. Pe strazile inguste ale acestei asezari vei gasi buticuri rafinate si cafenele in aer liber. Punctul-cheie al artelor spectacolului este Palatul Regal, acolo unde poti urmari dansuri traditionale balineze. Unul dintre cele mai cunoscute este Barong, denumit asa dupa numele unui personaj din mitologa locala, rege al tuturor spiritelor, care se lupta cu Rangda, un exponent al fortelor raului. Muzica e cantata, cel mai adesea de gamelan, orchestra sacra alcatuita din instrumente de percutie. Unii compozitori prelucreaza melodiile traditionale, adaugandu-le influente moderne.

Religia e parte intregranta a culturii balineze. Cel mai iubit templu hindus pare a fi Tanah Lot, situat pe coasta de vest a insulei, chiar pe plaja. Acesta simbolizeaza balanta dintre lumea interioara si cea exterioara. Femeile duc la templu, in zilele sfinte, ofrande, constand in special in fructe, flori si frunze. Se spune ca spiritele iau din acestea cu esenta vietii. In perioada secerisului orezului, taranii construiesc, din paie, papusi care simbolizeaza Zeitatea Orezului. Ei aseaza figurinele pe pomul din mijlocul brazdei, pentru ca recolta sa fie bogata.

Cand sa mergi in Bali?

Perioada optima pentru a vizita aceasta insula este iulie-august. Bali e plina de turisti insa si de Craciun si de Anul Noul. Daca vrei preturi mai mici, planifica-ti calatoria in extrasezon. Evita, totusi, lunile februarie si martie, din cauza caldurii dogoritoare si a umiditatii crescute. Bali are o clima tropicala, temperatura medie anuala fiind de 30 de grade Celsius.

Cat te costa o excursie in Bali?
Preturile sunt pentru toate buzunarele. Un sejur de 8 zile, cu 7 nopti de cazare in camera dubla, la un hotel de 4 stele te costa minim 1.300 de euro / persoana. Tarifele urca insa pana la 3.500 euro / persoana, pentru cele mai luxoase hoteluri de 5 stele. Preturile includ transportul cu avionul si taxa de viza (45 de dolari americani).

FACTS

  • Bali e una dintre miile de insule ale Arhipelagului Indonezian, fiind situata la est de Java si la vest de Lombok. Are o populatie de 3,5 milioane de locuitori si o suprafata de 5.633 kmp, cam cat un judet de marime medie din Romania. Datorita peisajelor pitoresti si bogatiei spirituale, Bali e numita si „Insula Zeilor”.
  • Adolescentii crescuti in spiritul traditiei au parte de un ritual de maturizare care consta in nivelarea dintilor din fata (in special a caninilor) prin adaugarea unui compus solid. Scopul ceremoniei este de a diferentia omul de animale si de a-l face sa scape la ura, gelozie, rautate si lacomie.
  • In Bali, numele e considerat a fi extrem de important in dezvoltarea caracterului omului. Cei mai multi dintre locuitori au unul din urmatoarele patru nume: Wayan, Made, Nyoman si Ketut, in functie de ordinea in care s-au nascut. Primul copil al familiei, indiferent daca e fata sau baiat, primeste numele Wayan, al doilea Made, si asa mai departe. Daca exista mai mult de patru copii, parinti iau de la capat seria.
  • Un tip de svastica apare des in cultura hindusa, simbolizand viata si prosperitatea.
  • Bali e o destinatia perfecta si pentru luna de miere.
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Sute de angajați McDonald’s acuză lanțul de fast-food de hărțuire
Sute de angajați McDonald’s acuză lanțul de fast-food de hărțuire
Primul preşedinte american care a fost SILIT să îşi dea demisia
Primul preşedinte american care a fost SILIT să îşi dea demisia
OMS transmite că riscul de gripă aviară rămâne scăzut după primul deces al unui pacient din SUA
OMS transmite că riscul de gripă aviară rămâne scăzut după primul deces al unui pacient din SUA
Guvernul Spaniei recomandă rețelelor sociale să rămână neutre și nu să intervină în politică
Guvernul Spaniei recomandă rețelelor sociale să rămână neutre și nu să intervină în politică
A ajuns securea concedierilor pe Wall Street! Câți angajați au fost dați afară de la cel mai mare fond speculativ din lume
A ajuns securea concedierilor pe Wall Street! Câți angajați au fost dați afară de la cel mai mare fond speculativ din ...
Microsoft plănuiește să investească 3 miliarde de dolari în India
Microsoft plănuiește să investească 3 miliarde de dolari în India
NASA cere ajutor industriei private pentru aducerea mostrelor marțiene pe Pământ
NASA cere ajutor industriei private pentru aducerea mostrelor marțiene pe Pământ
Un fost astronaut NASA a dezvăluit o întâlnire inexplicabilă pe care a avut-o în 2023
Un fost astronaut NASA a dezvăluit o întâlnire inexplicabilă pe care a avut-o în 2023
Iată animalul care își poate regenera penisul în doar 24 de ore
Iată animalul care își poate regenera penisul în doar 24 de ore
Studiu: Scandinavii au ajuns în Marea Britanie cu mult înainte de vikingi și anglo-saxoni
Studiu: Scandinavii au ajuns în Marea Britanie cu mult înainte de vikingi și anglo-saxoni
Daniel Radcliffe, veșnicul Harry Potter. „Cât de iritant trebuie să fie pentru oameni să fie bombardați cu știri despre mine!”
Daniel Radcliffe, veșnicul Harry Potter. „Cât de iritant trebuie să fie pentru oameni să fie bombardați cu știri ...
Hans Christian Andersen, cel mai mare povestitor universal, se pare că a murit virgin. Inventator al tăieturilor pe hârtie
Hans Christian Andersen, cel mai mare povestitor universal, se pare că a murit virgin. Inventator al tăieturilor pe hârtie
Elon Musk încearcă să anuleze programul Artemis al NASA
Elon Musk încearcă să anuleze programul Artemis al NASA
O nouă generație umană începe oficial în 2025
O nouă generație umană începe oficial în 2025
Test de cultură generală. De ce este fluviul Amazon dificil de traversat?
Test de cultură generală. De ce este fluviul Amazon dificil de traversat?
Dark Energy Camera a capturat mii de galaxii într-o imagine uluitoare
Dark Energy Camera a capturat mii de galaxii într-o imagine uluitoare
Gestul simplu care îți poate arăta cât de mult te iubește partenerul
Gestul simplu care îți poate arăta cât de mult te iubește partenerul
Cum a scăzut Imperiul Roman inteligența europenilor?
Cum a scăzut Imperiul Roman inteligența europenilor?